נעים להכיר עם שחר נשר רייף – אנליסט בחברת Cyabra
והפעם בפינתנו הכר את הבוגר- שחר נשר, אנליסט בחברת Cyabra
צהריים טובים חברות וחברים,
אני שחר, בוגר מחזור ג', מהחוג מזרח תיכון ואסלאם. היום אני אנליסט בחברה בשם סייברה (Cyabra) שמנתחת קמפיינים מזויפים ברשתות החברתיות. יענו אני עובד בהיי-טק, ואני נשבע שהרבה מהכישורים שאני משתמש בהם ביום יום למדתי בשלם.
קצת על איך הגעתי לזה ומה אני עושה. הגעתי לשלם אחרי שש שנים בצה"ל, והשאיפה שלי הייתה לחזור למערכת הביטחון גם אחרי שלם. למען הכנות, זה לא הלך לי הכי טוב. בגלל שנתיב הקריירה הזה נתקע, חיפשתי הזדמנות להיכנס לעולם ההיי-טק, וקיבלת אותה בעיקר בזכות עומר חננאל (בוגר מחזור ב'), שקיבל אותי לעבודה כ-QA בחברה בשם AutoLeadStar. עבדתי בחברה לאורך חלק גדול מהשנה הרביעית שלי בשלם, ואפילו כמה חודשים אחרי סיום התואר. בעקבות שינוי ארגוני של החברה התפקיד שלי הפך להיות קצת משעמם, ועם הרבה מאוד מזל וקשרים, חברה שלי הציעה לי עבודה זמנית שהפכה לקבועה בCyabra. למען האמת, לא חשבתי שאני אעשה את זה. לעזוב עבודה שאני מכיר בשביל פרויקט קצר בתחום חדש, היה נשמע לי לא בטוח. אשתי דרור רייף נשר (החכמה, יפה ומצלחת) שכנעה אותי לעשות את זה בטענה שאני בשלב בחיים של בניית הקריירה, ושזה בסדר ואפילו חכם לקחת סיכונים. בכל אופן, אישתי צדקה ביותר מובנים ממה שחשבתי: גם היה לי כיף לעשות את הפרויקט וגם מצאתי את עצמי עובד בסוף במשרה מלאה.
מה אני בעצם עושה כאנליסט? לחברה שאני עובד בה יש תוכנה שמנתחת את הנתונים של פרופילים ברשתות החברתיות ומנסה לעלות על אנומליות, כדי לבדוק אם הפרופילים אמיתיים והאם הפעילות של אותם פרופילים אמיתית. אני למעשה משתמש במוצר הזה כדי להפיק דוחות ללקוחות שלנו, ולסייע ללקוחות אחרים שמנסים להשתמש במוצר שלנו כדי להפיק דוחות בעצמם. מעבר לעיסוק המרכזי הזה, אני גם בעצם אחראי על פיתוח הידע של החברה: אני בודק מה מתחרים שלנו עושים, אני קורא מחקרים אקדמיים ולומד מהלקוחות שלנו.
אני מאוד אוהב את העבודה שלי ואת החברה שאני עובד בה ואשמח לענות על כל שאלה.
*בתמונה- אני עושה משהו רחוק מאוד מעבודה.

היי שחר! כיף כיף שבאת. ולשאלות! איך מצאת עבודת Entry Level כזו בסטארטאפ? מה היה התהליך?
התשובה הקצרה: קשרים קשרים קשרים. חברות סטארטאפ תמיד נמצאות עם עודף בקשות, וצריך לעשות משהו כדי להתבלט. יש לי הרבה מזל שיש אנשים שמכירים אותי והיו מוכנים לקחת עלי את הסיכון. אני מרגיש מחוייב להפנות ל
נעים_להכיר עם אלירז אברמוביץ' שאם אני זוכר נכון, היא מסבירה שם איך לפנות לאנשים כדי שיעזרו בתחום הזה. סה"כ זו סיטואציה שבה שני הצדדים רוצים אותו דבר: גם החברה רוצה לשכור את האדם הכי טוב למשימה, וגם אתה חושב שאתה יכול לעשות אותה הכי טוב. היכרות של שעה וחצי בראיון לא משתווה להיכרות של חברים, ולכן המלצה יכול להטות את כף. מפני שזה אינטרס של שני הצדדים, אז החברים שממליצים עליך, לא צרייכים להיות כאלה שהצלת להם את החיים.
כן יצא לי להיות מובטל לאיזה חודשיים ובזמן הזה חיפשתי עבודה במשרה מלאה פחות או יותר. בתקופה הזאת לא היה מישהו שיעזור לי וזה היה הרבה יותר סיזיפי. שלחתי הרבה קורות חיים, פניתי להרבה אנשים בלינקדין והלכתי ללא מעט ראיונות. לא היו שם הצלחות.
התהליך במקומות שכן יצא לי לעבוד בהם היה יחסית אישי. אני מתכוון שהחלק שבו נתנו לי משימה וראו איך עמדתי בה הרגיש פחות חשוב מאשר התחושה שנתתי לאדם שאני רוצה לעבוד אצלו. עולם ההייטק הוא כיף מהבחינה הזאת, כי מאוד סביר שאולי יתנו לך צ'אנס גם אם לא עמדת במבחן. הם בוחנים גם (ולפעמים -בעיקר) את איך שאתם מנסים לפתור את הבעיה ולא האם פתרתם נכון.
תוכל להסביר מה זה QA ומה בדיוק עשית בתפקיד הזה?
אתחיל שוב מתשובה קצרה. ההגדרה היחידה הנכונה שאני מכיר לQA זה אדם שמוודא שהמוצר עובד כמו שצריך. אם זה נשמע לכם רחב, אתם צודקים. להלן רשימה של מה חברים שלי עושים כQA. אם תצליחו למצוא קשר בבקשה תגידו לי, כי אני לא רואה אותו.
- אדם שמסתכל על שידורי ספורט של אתר מסוים ולוחץ על כפתור כל פעם שיש בעיה בשידור.
- אדם קופץ מאה פעמים בכל פינה, בכל חדר, במשחק מחשב.
- אדם שכותב קוד אוטמציה שמטרתו להבין מה המהות של הקוד שהמפתחים כתבו ומנסה להפיל אותו בלי מגע אדם.
הפאונטה שלי זה שאין טעם לנסות להבין מה זה QA. אני כן אוסיף שרק לאדם שאשכרה יודע לכתוב קוד יש קריירה בQA וזה נראה לי די מוחלט. בלי ידע בקוד QA זה רק תפקיד התחלתי ולא קריירה. אני בגדול הייתי צריך לוודא שהמוצר של החברה מציג נתונים נכונים. למשל, אחד מהמוצרים של החברה לקח נתונים מכל מני מקומות שונים והציג אותם במקום אחד. תהליך שליפת הנתונים הוא לא תהליך פשוט ולפעמיים יש בו טעויות. אני הייתי צריך בגדול להתחקות אחר התהליך של הקוד, לנסות לשכפל אותו ולוודא שגם אני וגם הקוד הגענו לאותם מספרים. בשביל זה הייתי צריך להיעזר בהרבה סבלנות וללמוד SQL ואקסל.
מה עושה אנליסט? ומה התפקיד שלך בדיוק בעבודה הנוכחית?
כמו שלQA אין תפקיד אחד ברור, גם לאנליסט אין אחד. חברות שונות רוצות לנתח נתונים שונים בצורות שונות. עבודות האנליסט יכולה להשתנות מהקצה אל הקצה תלוי איפה אתה עובד. אז אני מצטער אבל אני לא יכול לענות על השאלה מה עושה אנליסט. לעומת זאת, אני כן יכול לענות על מה אני עושה. לחברה שאני עובד בה יש תוכנה שסורקת ומנתחת נתונים ברשתות החברתיות ומנסה להבין מהם מי משתמש מזויף ואיפה מתנהלים קמפיינים מזויפים. אני משתמש במוצר הזה, משלים דברים שכרגע הוא עדיין לא יודע לעשות וכותב את המסקנות שלי בצורה נגישה.
במקום לנסות להסביר כל שלב בתהליך אני אנסה לתת דוגמא. יש לקוח שמתעניין במוצר שלנו, הוא מבקש הדגמה. הלקוח נותן לנו קווים כללים של נושא שמעניין אותו, ושהוא מאמין שסביב הנושא הזה ישנה התנהגות לא אותנטית ברשתות החברתיות. הדבר הראשון שאני עושה זה ללמוד את ההקשר של הנושא שהלקוח העלה. למשל יש לנו לקוחות שהם מדינות, אז התפקיד שלי הוא להבין את המערכת הפוליטית ואיך היא משפיעה על הלקוח. אם יש עכשיו הפגנות, על מה ההפגנות? מי מוביל אותן וכו'.
אחר כך אני צריך להבין איך הדברים האלה באים לידי ביטוי ברשתות החברתיות. לדוגמא, אם הייתם רוצים להבין מה קורה סביב ההפגנות להקלת ההסגר במשיגן, מה הייתם מחפשים ברשתות החברתיות?
השלב הבא זה להכניס את הדברים למערכת ולנתח את התוצאות. זה יכול להיות די מגניב כי אפשר לראות מגמות ברורות ברשתות החברתיות. מנגד זה יכול להיות מעצבן כי קוד ממש גרוע בלזהות דברים מסויימים כמו סרקזם. אז אני צריך לוודא שזה לא המצב. אחר כך, אני כותב דו"ח שצריך להכיל כמה שיותר מידע בכמה שפחות מילים. לאנשים אין זמן לקרוא שום דבר ארוך. אני כאדם חופר, מוצא את החלק הזה של העבודה קשה במיוחד. השלב הבא זה להציג את התוצרים ללקוח. כיוון שאני עושה את המחקר, עדיף שאני אסביר ללקוח מה יש בדוח ומה מצאנו. השלב האחרון זה בעצם לתעד מה מצאתי ולבנות סביב זה ידע שאני אחר כך יכול להשתמש בו במחקרים הבאים ולהפיץ אותו לשאר עובדי החברה. יכול להיות מצאתי משהו חריג ששווה להכניס לקוד, יכול להיות שמצאתי משהו שאפשר אחר כך להשתמש בו כנקודה בשיווק.
כאמור, אני גם מנסה להרחיב כל הזמן את הידע שלנו על מה קיים במקומות אחרים בשוק ובאקדמיה. כמו מקודם, גם פה אני כותב את זה בצורה שתאפשר לאנשים עם מעט זמן להבין כמה שיותר מזה.
זה בגדול תקציר של מה שאני עושה, אני קצת מאוכזב שזה יצא כל כך קצר.
איך בדיוק דברים שלמדת בשלם עוזרים לך בCyabra?
הדברים הברורים הם כתיבה. אני לא ידעתי לכתוב כשנכנסתי לשלם, ועכשיו אני כותב למחייתי. יש עוד הרבה דברים מעבר. אני צריך כל הזמן ללמוד דברים חדשים, וגם זה משהו שהלימודים בשלם לימדו אותי לעשות בצורה טובה יותר. אתם תתפלאו, אבל הדרך לוודא דיסאינפורמציה היא פחות או יותר זהה לדרך שבה אתם מוודאים שלא כתבתם שטויות בעבודה הסמינריונית. בגדול, העולם של לעשות אנליזה בשביל חברת סטארט-אפ הוא לא שונה בהרבה מעולם של לעשות מחקר לשלם. הדגש הוא על חלק אחר מהעבודה, אבל הבסיס הוא מאוד דומה.
מה זה Information Warfare?
השאלה הזאת נראה לי הכי פחות קשורה, אז אתן עליה תשובה יחסית קצרה. בגדול Information Warfare זה להשתמש במידע גלוי על מנת לפגוע באינטרסים של היריב שלך. הדוגמא המפורסמת ביותר לזה היא ההתערבות של רוסיה בבחירות בארה"ב ב2016. רוסיה, כך לפי כל סוכניות הביון המערביות, ניסתה לפגוע ביציבות של ארה"ב באמצעות פעולות ברשתות החברתיות. למעשה, הם כתבו כמה כתבות פיקבטיות והפעילו כמה עשרות אלפי פורפילים פיקטיבים שכל המהות שלהם הייתה לפגוע בחוסן הלאומי של ארה"ב. לתפיסת רוסיה, ככל שארה"ב מתעסקת בבעיות הפנים שלה, כך תתאפשר לרוסיה חופש פעולה בזירה הבין-לאומית.
איך הם עשו את זה? ובכן, הם לקחו את הפרופילים הפיקטיבים שלהם, פרסמו בהם שטויות שכל המהות שלהם זה לגרום למספיק אמריקאים להתעצבן על מספיק אמריקאים אחרים. האם זה באמת חיזק את הפילוג בארה"ב והסיט את דעת הקהל האמריקאית מהזירה הבין-לאומית? אני לא יודע, כניראה שאף אחד לא יודע. מה כן אפשר לדעת? זה שככל הנראה הדבר השפיע בצורה כזאת או אחרת, וזה עלה מעט מאוד כסף יחסית. זה היתרון הגדול של זה, שזאת המערכה הכי זולה. זה האיום שהחברה שאני עובד בה מנסה מנסה להגן בפניו.
מה בעצם אתה עושה ביומיום? האם המידע שאתה מקבל הוא מספרי או מילולי? האם זה מלא excelים, SQLים ופייתונים? או שגם אם אין ברשותנו ידע בכלים האלה נוכל להסתדר?
כתבתי איך נראית משימה ממוצעת שלי בתשובה למעלה.
רוב רובו של המידע שאני מתעסק בו הוא טקסטואלי, ועל כן אפשר לעשות את העבודה שלי גם עם כלים לא טכנולוגים. אני כן נהיה יותר טוב בעבודה שלי ככל שיש לי יותר ידע טכנולוגי. בסופו של דבר ככל שאני מבין יותר בטכנולוגיה הערך שלי עולה, כי אני יכול להגיע לניתוחים טובים יותר וכי אני פחות תלוי באנשים אחרים שהזמן שלהם שווה יותר לחברה. אני מדגיש, אין צורך לדעת לבנות אפליקציה מההתחלה עד הסוף. כל ידע טכנולוגי מקל על מציאת עבודה בתחום הזה והופך אותך ליותר טוב בעבודה שלך. חשוב להגיד שיש גם אנליסטים במקומות שהם לא היי-טק, "התן ביס" שם אולי נמוך יותר, אבל כשהחברה לא סובבת טכנולוגיה הצורך שכולם בה יבינו בטכנולוגיה קטן.
יש עוד משרות כאלו בעולם ההייטק שמתאימות במיוחד לבוגרים של שלם?
יש הרבה מקומות שמחפשים אנשים שיכולים ללמוד לבד ולהעביר את הידע הזה הלאה בצורה יעילה. אנליסטים בחברות כמו שלי (שלוקחות מידע ומנתחות אותו), אנלסליטים שעושים ניתוח שוק, אנשי תמיכה טכנית ברמה בסיסית, כתיבת תוכן לחברות היי-טק, ועם קצת ידע טכני אפשר ללכת למשרות הדרכה. העולם של תמיכה בלקוח זה עולם מרתק שלא דורש ידע טכני מקדים בכלל (טוב, אולי קצת אקסל).
אלה הם הדברים שאני מצליח לחשוב עליהם כרגע, מבטיח להוסיף כשאזכר בעוד.
מה השיקולים לגבי לעבוד בסטארט אפ קטן וסטארט אפ גדול?
קצת רקע, החברה הראשונה שעבדתי בה הייתה יחסית גדולה (בערך 40 איש), והחברה שאני עובד בה עכשיו, אחרי הקורונה נשארו 9 אנשים. אני חייב להגיד שאני מעדיף את החוויה של החברה הקטנה ואני חושב שהיא יותר טובה לי מבחינה מקצועית. בחברה הקטנה יוצא לי לעשות יותר משימות מיותר תחומים וככה אני נחשף ליותר מקוצעות פוטנצאילים לעתיד. אני גם נהנה מזה שאני חלק יותר מהותי מהקבוצה. זה די מלחיץ אבל עבורי זה כיף. חשוב לי להגיד שאני לא מאמין שזה חייב להיות ככה. עם הבוס הנכון גם עבודה בחברה גדולה יכולה לפתוח עולמות חדשים. עם זאת, בחברה קטנה זה ברירת המחדל.
טיפים לסטודנטים בהווה?
לנסות למצוא קריירה ולא משרה. אני מתמודד עם זה עכשיו, וכניראה אתמודד עם זה גם בשנים הקרובות. אנליסט הוא לא מקצוע לכל החיים. אני לא מכיר מישהו שעושה את זה יותר מחמש שנים. אני צריך להבין מה הכי מעניין אותי במה שהחברה עושה ולנסות לבסס את עצמי גם שם. אני ממליץ בחום על זה כתפקיד ראשון, אבל אם ההיי-טק זה משהו שמעניין אתכם צריך להבין לאיזה מהתחומים היותר קלאסים שלו אתם מקווים להגיע.
עד כמה היכולת להכנס לתעשיית ההייטק קשורה לניתוח טקסטים באנגלית דווקא?
לאו דווקא ניתוח טקסטים באנגלית, אבל הבנת אנגלית ברמה גבוהה היא קריטית. אין כאן שום דבר שמתנהל בעברית, ישראל היא שוק קטן מדי. הכל כולל הכל מתנהל באנגלית.
איך אתה חווה מבחינה אישית את תרבות העבודה אצלך? מלחיצה? מעמיסה? ואיך הקולגות שלך, אתה נהנה מחברתם?
זאת שאלה טובה, והתשובה שלי היא קצת מסובכת. החברה שאני עובד בה היא די קטנה והיא מאפשרת לכל אחד ליצור תרבות עבודה משל עצמו. הגישה של המייסדים של החברה שלי היא מאוד מאפשרת, יש הרבה גמישות וסומכים עלי המון. יש הרבה מה לעשות, אבל אני יכול לקבוע לעצמי מתי אני אעשה את זה. אז, נראה לי שתרבות העבודה אצלנו היא מעמיסה אבל לא מלחיצה. זה אפשרי? אני מאוד אוהב את הגישה החברתית בחברה, אבל אני קצת נמצא בפוזיציה מוזרה מבחינה חברתית, אחת שנראה לי שכולנו מכירים אותה. מבחינתי, אני כותב את הדוחות שלי לבד, ואני לא יכול להיעזר המון בחברים שלי. זה קצת מזכיר את התחושה של לכתוב עבודות לבד, לעומת ללמוד ביחד למבחן.
לאיזה ניסיון/לאיזה כישורים היית זקוק כדי להתקבל למשרה הראשונה?
אנגלית, קצת ידע באקסל ויכולת לשכנע את מי שראיין אותי שגם אם אני לא יודע לענות על השאלות שלו אני יכול ללמוד איך לעשות את זה מהר.
שחר, המון המון תודה! היה תענוג
ממש בשמחה. סטודנטים ובוגרים- מוזמנים לפנות אלי עם עוד שאלות.